Logo Forum Egipt

Ostatnia wizyta: Obecny czas: 05 Wrz 2010, 23:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Lecę do Hurghady
PostWysłany: 15 Lip 2010, 21:36 

Dołączenie: 14 Lip 2010, 19:32
Lecę na wakacje do Hurghady. Widziałam, że alfastar ma naprawdę dużo wycieczek fakultatywnych, wiadomo, że ze wszystkich nie będę w stanie skorzystać. Dlatego będę wdzięczna, jeżeli ktoś poleci mi kilka fajnych miejsc, które naprawdę warto zobaczyć? Powiedzmy 3 takie miejsca? Będę bardzo wdzięczna!

Offline Profil  

Temat postu: Re: Lecę do Hurghady
PostWysłany: 18 Lip 2010, 17:14 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 06 Lut 2009, 13:59
Hej :) a lecisz do Hurghady czy Sharm el Sheikh?

Pozdrawiam,
Kasia

Offline Profil  

PostWysłany: 19 Lip 2010, 18:44 

Lecę do Hurghady. Może macie do polecenia jakieś fajne wycieczki? Chciałabym pojechać w jakieś 3 fajne miejsca ( myślę, że na tyle starczy mi funduszy, chociaż alfastar ma dosyć tanie te wycieczki z tego co patrzyłam). Sfinks to chyba obowiązkowo ;)?

Offline Profil  

PostWysłany: 19 Lip 2010, 20:15 
Awatar użytkownika

Hej ;)

Jeśli jesteś pierwszy raz w Hurghadzie warto poznać miejsce, w którym spędza się wakacje.
Na starcie warto przejechać się na parogodzinną wycieczkę City Tour Hurghada.
Po pierwsze jedziemy do sklepu wolnocłowego. Po przylocie do Egiptu, na podstawie paszportu i wbitej wizy mamy możliwość przez 24 godziny zrobić zakupy bez cła. Zobaczysz kościół koptów (egipcy chrześcijanie) i meczet, a na koniec będzie fajka wodna (polecam truskawkę i jabłko ;)
Wycieczka jest tania, a jak zdecydujesz się na więcej wycieczek na raz pewnie jak ładnie poprosisz dostaniesz ją w prezencie :)

A propos konkretnych wycieczek z Hurghady jest jedna tzw obowiązkowa, coś co po prostu będąc w Egipcie zobaczyć wypada, czyli jak sama pisałaś wcześniej sfinks i piramidy :) W ciągu dnia zajrzycie jeszcze do muzeum kairskiego i odbędziecie krótki rejsik po nilu....
Są trzy opcje wycieczki: 1 dniowa, 2 dniowa lub 1 dniowa samolotem. Wybór zależy od zasobności portfela. Osobiście byłam na jednodniowej i było bardzo fajnie (z biurem Sun Fun)
Nie kupuj wejścia do piramidy. Nic tam nie ma niestety.

Kolejnym punktem wartym uwagi jest wycieczka do Luksoru, czyli dolina królów. Wycieczka równie męcząca co Kair. Godna uwagi jest świątynia. Część osób mówi, że Luksor jest dużo wspanialszy niż Kair, nie wiem nie byłam jeszcze osobiście, ciężko powiedzieć ;p

Nie wiem jak długo będziesz na wczasach w Egipcie, ale jeśli to tydzień to wybierz Kair. Luksor zobaczysz przy kolejnej wizycie.
Z drugiej jednak strony, jeśli będziesz wracała do Egiptu pewnie wybierzesz Sharm, żeby nie być dwa razy w tym samym miejscu. W takim przypadku lepiej odwiedzić teraz Luksor (z Sharm jest tylko samolotem baaardzo drogo) a jak będziesz w Sharm el Sheikh to odwiedzisz Kair (ceny bardzo zbliżone do tych z Hurghady).
Przy 14 dniówce spokojnie możesz jechać i tu i tu ;D

Jako, że dwie pierwsze wycieczki nie należą do najtańszych odpuściłabym sobie zwiedzanie Jerozolimy samolotem (bardzo drogo, połowę taniej busem z Sharm), a skupiłabym się na wycieczkach półdniowych, mniej wyczerpujących...np nurkowanie głębinowe - super sprawa, jak się boisz to można popływać łodzią podwodną lub ze szklanym dnem. Polecam również wycieczkę na Giftun. płyniemy na wyspę Giftun a po drodze zatrzymujemy się, żeby snurkować*.
Dla spragnionych wrażeń polecam quady (ale każdy swój ;), dla osób lubiących adrenalinkę, ale nie chcących prowadzić maszyny mogą być jeepy (prowadzi jedna osoba z grupy).

Specjalną wyprawę na wielbłądy sobie odpuść, jak pojedziesz do Kairu pod piramidami warto zapłacić 35 funtów, żeby w dwójkę na jednym wielbłądzie przejechać się na taras widokowy, z którego widać wszystkie piramidy. Na bank trafisz na wielbłąda z imieniem Miki - wszystkie się
tak nazywają ;)

Najważniejsze: pamiętaj, że w Egipcie jest teraz bardzo ciepło, może być to uciążliwe przy zwiedzaniu (szczególnie Kair i Luxor).

Jadąc na wakacje nie zapomnij kremu do opalania z wysokim filtrem, czegoś na przeziębienia (klimatyzacja), wapna na oparzenia słoneczne i kremu po oparzeniu słonecznym.

Nie ma sensu brać środków antybiegunka z domu, bo one nic nie dadzą. Na miejscu zaopatrz się w Antinal (1$ do 5$ - w zależności od tego jak bardzo chorujesz i widzi to "farmaceuta":). Jak Cię zakręci w żołądku, bierzesz tabletkę i popijasz szklanką wody (całą!). Po 4 godzinach powtarzasz. Powinno przejść. Jak nie przejdzie powtórzyć. Nie bierz lekarstw jak nic Ci nie jest bo nie pomogą potem!

To tyle!
Amen ;)

Masz jakieś dodatkowe pytania pisz ile wlezie, pomogę...w końcu mam to na co dzień ;D

Mam nadzieje, że po powrocie napiszesz jak było, może dorzucisz jakieś nowe fotki?

Trzymaj się ciepło ;)
Kasia

PS. ciekawe czy dotrwałaś do końca moich wypocin ;p

*snurkowanie to nurkowanie z maską, fajką i płetwami.

Offline Profil  

PostWysłany: 22 Lip 2010, 20:24 

Wow, Kasiu bardzo Ci dziękuję za porady. Dotrwałam do końca :) Masz rację, wszystko zależy od zasobności portfela. Bardzo chciałabym iść chociaż na jeden dzień do jakiegoś aqua parku, pojeździć trochę na zjeżdżalniach. Jak przeglądałam ten katalog z wycieczkami z alfastaru to wybór jest ogromny, ale mają wycieczki o których mówiłaś więc część z nich na pewno wybiorę. Bardzo Ci dziękuję!

Offline Profil  

PostWysłany: 27 Lip 2010, 19:09 
Awatar użytkownika

Witaj ponownie ;)

A propos aquaparku to zapytaj sie do jakiego hotelu Cię wezmą. W Egipcie nie jest tak jak w innych krajach że aquaparki są osobnymi obiektami. Zazwyczaj zabierają nas do jakiegoś hotelu...postaram Ci już teraz pomóc w jego wyborze...

Aquapark w hotelu:
- Jungle - moim zdaniem Hit roku! najlepszy hotel z fantastycznym aquaparkiem. Bez namyslu możesz iść
- Aquamarine - nie nazwałabym tego aquaparkiem, parę zjeżdzalni i tyle, ogólnie nie jest źle
- Sindbad - zazwyczaj jeździ się do tego, fajny aquapark, parę niezlych zjeżdzalni, ale są fajniejsze
- titanic beach - fajny aquapark, można jechać
- titanic primasol - fajny aquapak, koło 14 dużych zjeżdzalni

Z centrum możesz sobie pojechac pod titanic primasol (koło 15 km) i wejść do aquaparku na cały dzień za 35 USD - tak było w zeszłym roku.

Zobacz co Ci powie rezydentka i jaką ceną zarzuci ;p

Pozdrówka
Kasia

Offline Profil  

PostWysłany: 04 Sie 2010, 08:23 

Dołączenie: 22 Mar 2010, 08:57
Interesujące oferty do Hurghady są też w Itace. Wycieczek lokalnych również mają dużo do zaoferowania, bo widziałam na stronie internetowej. Na przykład jeep safari, seascope, luksor czy Kair + Aleksandria.

Offline Profil  

PostWysłany: 04 Sie 2010, 11:47 

Kasiu pytałam w biurze i czytałam w folderze z wycieczkami, że najprawdopodobniej będzie to Sindbad. Pani w alfie powiedziała, że to jedno z ładniejszych miejsc. Byłaś tam może?

Offline Profil  

PostWysłany: 04 Sie 2010, 12:19 
Awatar użytkownika

Oferty biur Itaka, Alfa itp są bardzo zbliżone :)

Sindbad też jest fajny ;) szkoda ze nie pojedziecie do Jungle, bo jest to najnowszy park, ale nigdy nie można mieć wszystkiego ;)

Sindbad ma tylko jeden minus - to już starszy park, jednak wiek nie ma większego znaczenia. Ostatnio miałam okazję odwiedzić Heide Park w Niemczech i mimo, że park ma koło 40 lat jest najlepszym jaki póki co widziałam ;)

Pozdrawiam,
Kasia

Offline Profil  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość