Hej

Jeśli jesteś pierwszy raz w Hurghadzie warto poznać miejsce, w którym spędza się wakacje.
Na starcie warto przejechać się na parogodzinną wycieczkę City Tour Hurghada.
Po pierwsze jedziemy do sklepu wolnocłowego. Po przylocie do Egiptu, na podstawie paszportu i wbitej wizy mamy możliwość przez 24 godziny zrobić zakupy bez cła. Zobaczysz kościół koptów (egipcy chrześcijanie) i meczet, a na koniec będzie fajka wodna (polecam truskawkę i jabłko

Wycieczka jest tania, a jak zdecydujesz się na więcej wycieczek na raz pewnie jak ładnie poprosisz dostaniesz ją w prezencie

A propos konkretnych wycieczek z Hurghady jest jedna tzw obowiązkowa, coś co po prostu będąc w Egipcie zobaczyć wypada, czyli jak sama pisałaś wcześniej sfinks i piramidy

W ciągu dnia zajrzycie jeszcze do muzeum kairskiego i odbędziecie krótki rejsik po nilu....
Są trzy opcje wycieczki: 1 dniowa, 2 dniowa lub 1 dniowa samolotem. Wybór zależy od zasobności portfela. Osobiście byłam na jednodniowej i było bardzo fajnie (z biurem Sun Fun)
Nie kupuj wejścia do piramidy. Nic tam nie ma niestety.
Kolejnym punktem wartym uwagi jest wycieczka do Luksoru, czyli dolina królów. Wycieczka równie męcząca co Kair. Godna uwagi jest świątynia. Część osób mówi, że Luksor jest dużo wspanialszy niż Kair, nie wiem nie byłam jeszcze osobiście, ciężko powiedzieć ;p
Nie wiem jak długo będziesz na wczasach w Egipcie, ale jeśli to tydzień to wybierz Kair. Luksor zobaczysz przy kolejnej wizycie.
Z drugiej jednak strony, jeśli będziesz wracała do Egiptu pewnie wybierzesz Sharm, żeby nie być dwa razy w tym samym miejscu. W takim przypadku lepiej odwiedzić teraz Luksor (z Sharm jest tylko samolotem baaardzo drogo) a jak będziesz w Sharm el Sheikh to odwiedzisz Kair (ceny bardzo zbliżone do tych z Hurghady).
Przy 14 dniówce spokojnie możesz jechać i tu i tu ;D
Jako, że dwie pierwsze wycieczki nie należą do najtańszych odpuściłabym sobie zwiedzanie Jerozolimy samolotem (bardzo drogo, połowę taniej busem z Sharm), a skupiłabym się na wycieczkach półdniowych, mniej wyczerpujących...np nurkowanie głębinowe - super sprawa, jak się boisz to można popływać łodzią podwodną lub ze szklanym dnem. Polecam również wycieczkę na Giftun. płyniemy na wyspę Giftun a po drodze zatrzymujemy się, żeby snurkować*.
Dla spragnionych wrażeń polecam quady (ale każdy swój

, dla osób lubiących adrenalinkę, ale nie chcących prowadzić maszyny mogą być jeepy (prowadzi jedna osoba z grupy).
Specjalną wyprawę na wielbłądy sobie odpuść, jak pojedziesz do Kairu pod piramidami warto zapłacić 35 funtów, żeby w dwójkę na jednym wielbłądzie przejechać się na taras widokowy, z którego widać wszystkie piramidy. Na bank trafisz na wielbłąda z imieniem Miki - wszystkie się
tak nazywają

Najważniejsze: pamiętaj, że w Egipcie jest teraz bardzo ciepło, może być to uciążliwe przy zwiedzaniu (szczególnie Kair i Luxor).
Jadąc na wakacje nie zapomnij kremu do opalania z wysokim filtrem, czegoś na przeziębienia (klimatyzacja), wapna na oparzenia słoneczne i kremu po oparzeniu słonecznym.
Nie ma sensu brać środków antybiegunka z domu, bo one nic nie dadzą. Na miejscu zaopatrz się w Antinal (1$ do 5$ - w zależności od tego jak bardzo chorujesz i widzi to "farmaceuta":). Jak Cię zakręci w żołądku, bierzesz tabletkę i popijasz szklanką wody (całą!). Po 4 godzinach powtarzasz. Powinno przejść. Jak nie przejdzie powtórzyć. Nie bierz lekarstw jak nic Ci nie jest bo nie pomogą potem!
To tyle!
Amen

Masz jakieś dodatkowe pytania pisz ile wlezie, pomogę...w końcu mam to na co dzień ;D
Mam nadzieje, że po powrocie napiszesz jak było, może dorzucisz jakieś nowe fotki?
Trzymaj się ciepło

Kasia
PS. ciekawe czy dotrwałaś do końca moich wypocin ;p
*snurkowanie to nurkowanie z maską, fajką i płetwami.